Expirarea certificatului SSL daunează atât companiei tale, cât și mărcii create în mediul online, dar intr-un final și profitului tău.

Mulți clienți întreabă de ce este atât de important certificatul SSL și cu ce îi afectează dacă este expirat?Sau cui îi pasă? Ei bine, primul care se uită la certificatul tău este Google. Dar nu acesta este scopul articolului. Un certificat SSL oferă o anumită securitate vizitatorilor site-ului tău, chiar și angajaților tăi, dar mai vine și cu o serie de alte beneficii.

De altfel, prezența unui certificat SSL expirat pe site-ul tău poate spune multe despre tine sau despre afacerea ta, dacă nici măcar nu l-ai reînnoit. Astăzi vom discuta despre motivul pentru care certificatele SSL expiră și îți vom oferi 5 moduri în care un certificat SSL expirat îți poate afecta afacerea.

De ce expiră certificatul SSL? O explicație.

Există două motive importante pentru care certificatele SSL trebuie să expire. Primul motiv este legat de aspectul validării certificatelor. Autoritatea de Certificare (CA) ce emite aceste certificate SSL, ocazional se asigură că domeniul web aparține aceluiași proprietar și, dacă este necesar, verifică și dacă s-a schimbat ceva în legătură cu compania.

E ca și cum ți-ai reînnoi permisul de conducere. (mai mult sau mai puțin 😎)

Al doilea motiv este cel tehnic. În cazul în care intervin schimbări în industrie, iar certificatele expiră la un interval fix de timp, este mai ușor să impui noul standard din industrie. Dacă certificatele SSL nu ar expira niciodată, ar exista populații uriașe de site-uri cu tehnologie învechită și vulnerabilă. Și chiar dacă ar fi oferite perioade mai lungi de valabilitate, decât cele prezente, tot ar exista riscul acestui scenariu.

Certificatul SSL trebuie să expire. Dar nu îl poți lăsa să aibă un impact negativ asupra afacerii tale. Mai jos îți voi prezenta 5 moduri în care un certificat SSL expirat îți afectează afacerea.

1. Îți va afecta traficul

În timp ce Google și restul furnizorilor de browser au început să penalizeze site-urile web care nu sunt servite prin HTTPS. De ani buni ei impun un mesaj de avertisment pe site-urile cu certificat SSL expirat. Când un browser ajunge pe un site web cu un certificat SSL expirat, acesta afișează un avertisment pe pagina respectivă conform căreia site-ul web are un certificat expirat, nu este sigur sau nu poate face conexiuni sigure. Indiferent de versiune, nimeni nu face clic pe aceste avertismente. Și acest lucru îți va afecta traficul.

2. Îți va afecta brand-ul

În mod normal utilizatorii erau obișnuiți să-ți acceseze site-ul cu ușurință. Brusc nu-l mai pot acces și sunt întâmpinați de mesajul de la punctul 1, te asigur că nu le va plăcea. De obicei internetul nu scoate la iveală latura draguță a oamenilor și în scurt timp imaginea din online, la care ai muncit din greu, va avea de suferit. Acest aspect va zice două lucruri despre tine sau despre afacerea ta: primul, că nu ai reușit in timp util să-ți reînnoiești certificatul SSL, iar al doilea le va arăta că nu iei în serios securitatea clienților tăi.

3. Îți va afecta profitul

Acum cu brand-ul afectat și cu site-ul ce afișează un mesaj de întâmpinare ce-ți respinge potențialii clienți, începi să resimți lipsa acțiunii și în portofel. În astfel de situații ar fi bine să te bazezi pe un flow de venituri din mediul offline, pentru că cel de pe site-ul tău se va micșora. Chiar dacă oamenii dau click pe avertismentele browserului și nu se gândesc la ce înseamnă implicațiile expirării certificatului SSL, probabil că nu le va plăcea faptul că nu vă puteți conecta în siguranță pentru a prelua informațiile financiare și pentru a finaliza tranzacțiile. De fapt, ai fi lipsit de etică, dacă ai încerca să faci tranzacții online, când știi ca datele personale și financiare vor fi transmise mai departe în text simplu, lipsit de orice protecție.

4. Clienții tăi vor fi “hăckuiți”

Să presupunem că cineva trece de avertismentele browserului, nu-i pasă de reputația ta din mediul online și dorește să finalizeze o tranzacție pe site-ul tău prin HTTP, cel mai probabil vor fi “hăckuiți”. În momentul în care certificatul SSL de pe site-ul tău este expirat, devine o țintă pentru hackeri, infractori cibernetici ți toți ceilalți care ar vrea să-ți afecteze afacerea într-un fel sau altul. Îi vei face fericiți pe cei care vor să intercepteze toate pachetele de date transmise între site-ul tău și server și să fure datele personale si financiare a celor care-ți accesează site-ul.

5. “Soarele apune”

Menținerea ritmului celor menționate mai sus, afacerea ta va suferi atât de mult încât răul făcut poate fi iremediabil.

Totuși să terminăm într-o notă pozitivă: atunci când nu știi să faci ceva, întreabă un expert sau angajează-l să-ți rezolve astfel de probleme.

Dacă și tu te confrunți cu astfel de probleme ne poți contacta direct aici sau pentru un răspuns și mai rapid, pe pagina de Facebook.